Colombia Chiroso Finca Las Flores, thermal shock
NAŠE SOUTĚŽNÍ KÁVA CZECH BREWERS CUP 2025
Detailní popis produktu
SOUTĚŽNÍ KÁVA CZECH BREWERS CUP 2025
Na své cestě za výjimečnou kávou nemůžete přehlédnout Kolumbii. Pověst kolumbijské kávy jako vysoce kvalitní je výsledkem tvrdé práce a vynikajícího terénu. Jedinečnou topografickou charakteristikou, která ovlivňuje rozmanitost kolumbijských káv, jsou tři horské hřebeny pohoří And. Mezi nimi a uvnitř těchto hor se tvoří několik mikroklimat, která vytvářejí mimořádné podmínky pro produkci vysoce kvalitní kávy.
Jednou z nejznámějších pěstitelských oblastí kávy v Kolumbii je Huila – a to z dobrého důvodu. Huila nabízí perfektní kombinaci úrodných půd, vysoké nadmořské výšky a ideálního klimatu pro pěstování výběrové kávy. V obci Acevedo se v této oblasti nachází Finca Las Flores, kde Jhoan Manuel Vergara Ayure pěstuje výjimečné mikrošarže kávových odrůd jako Pink Bourbon, Tabi, Java a Maracaturra.
Finca Las Flores byla založena v 90. letech a od té doby se rozrostla z farmy s 18 000 stromy na rozsáhlé panství s 90 000 stromy. V roce 2006 se rodina Ayure vydala na cestu výběrové kávy, když se zúčastnila soutěže Cup of Excellence. Od té doby, a nyní s podporou svého syna Johana, se věnují zdokonalování a odlišení svých kávových produktů.
Jedním z příkladů jejich odhodlání je tato nádherná mikrošarže odrůdy Chiroso, která prošla procesem termálního šoku a technikou fermentace. Celkový proces je zahájen tím, že káva zůstává po sklizni a důkladném přebrání 1 den oxidovat v otevřeném pytli na slunci a po té se vodou o 50ti stupních zahřeje a následně schladí a tím se také ukončí proces počáteční fermentace a kávová zrna získají chuť z kávové dužiny. Následně káva prochází anaerobní fermentací, která je zahájena přidáním kvasinek a fermentuje 48hodin, čímž se upraví chuťové vlastnosti. Kávová zrna jsou 24hodin strojově sušena a následující 2 týdny dosušeny na slunci. Poté, co kontrola kvality potvrdí, že chuť kávy dosáhla požadovaného standardu a zelená zrna jsou ve stabilním stavu, ukončí proces sušení.
Odrůda Chiroso byla znovu objevena v Kolumbii na počátku 2000. let a zůstává převážně exkluzivní pro tuto zemi. Její popularita vzrostla, když káva Chiroso získala 1. místo v soutěži Cup of Excellence v roce 2014. Původně se předpokládalo, že jde o regresní formu odrůdy Bourbon, ale výzkum spojil její původ s etiopskými odrůdami.
Chuťový profil: čokoládové brownie, vyzrálý banán, maliny, grilovaný ananas. Aroma divoké třešně a rumové pralinky. Střední acidita
Země původu: Colombia
Region: Huila
Farma: Finca Las Flores
Farmář/ka: Ayure family
Nadmořská výška: 1750 m.n.m.
Odrůda: Chiroso
Zpracování: Thermal Shock
Cupping Score: 89,25
Crop: 24, microlot (20 žoků)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.